niedziela, 25 maja 2014

Czekolada

 Rzadko, ale to na prawdę rzadko, piekę, dosłownie na palcach jednej dłonie mogę wyliczyć ciasta które mi się udały, i było to ciasto marchewkowe, buraczkowe i to:

Obłędne opadające ciasto czekoladowe

PRZYGOTOWANIE: 30 MINUT + PIECZENIE
Składniki:
Ciasto: 125 g masła, 125 g cukru (można mniej), 3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju roślinnego, 6 dużych jaj, 2 łyżki kakao, szczypta soli, Krem: 200 ml schłodzonej kremówki, opakowanie serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, owoce (u mnie truskawki)
Przepis:
Czekoladę, olej i masło włożyć do miski i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do większej misy wbić 2 całe jaja i 4 żółtka. Dodać kakao i sól. Lekko zamieszać. Do masy jajecznej powoli wmieszać masę czekoladową. Ubić pozostałe 4 białka na pianę, powoli dodawać cukier. Pianę bardzo delikatnie wmieszać do masy jajeczno - czekoladowej. Całość przelać do tortownicy i piec około 35 minut (wkładamy do rozgrzanego piekarnika) w temp. 175 stopni. Gotowe ciasto studzimy na kratce - powinno samoistnie zapaść się w środku tworząc miejsce na krem. (jeśli tak się nie stanie, wyskrobać troszkę środek łyżką). Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier puder - ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Masę wykładamy na czekoladowy spód. Przyozdabiamy na wierzchu owocami i posypujemy cukrem pudrem. Autor: Katarzyna Jędrusik Biały
PRZEPIS Z POCHODZI Z : UGOTUJ.TO
Oczywiście wyszło jak wyszło, nie wiem czy tak miało być, ale jest przepysznie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz